Corona-berichtgeving

Onze overheid heeft de nodige maatregelen genomen waar het gaat om het indammen van het coronavirus. De gevolgen van de maatregelen raken ons allemaal. Dit kan bij u de nodige vragen oproepen. We geven hier antwoord op de meest gestelde vragen.

Voor u als werknemer kunnen veel vragen zijn ontstaan door de coronacrisis. Je onzeker voelen is bepaald geen pretje. Mogelijk dat het wegnemen van onduidelijkheid u helpt. Daarom beantwoorden we op deze pagina zoveel mogelijk van uw vragen. Wat zijn uw rechten en plichten?

Werknemer: vaak gestelde vragen

  • Mag mijn werkgever mij verplichten om in deze periode verlof op te nemen?

    De werkgever kan je niet verplichten vakantiedagen op te nemen.
    Als er geen of te weinig werk is dan komt dat voor rekening en risico van de werkgever. De werkgever moet het loon blijven betalen. Een werkgever mag wel vragen om verlof op te nemen, maar het is de keus aan de werknemer om daar al dan niet mee in te stemmen.
    Uiteraard kan je samen met je werkgever kijken naar andere mogelijkheden. Een werkgever kan je bijvoorbeeld bijscholen of tijdelijk ander werk laten doen binnen of buiten het bedrijf.

    Er zijn nu steeds meer werkgevers die wegens substantieel omzetverlies bij het UWV een beroep kunnen doen of hebben gedaan op de NOW-regeling. De werkgever krijgt van het UWV dan een tegemoetkoming in de loonkosten.

  • Mag ik nog naar mijn werk?

    Het advies is op dit moment aan werkgevers om werknemers zoveel mogelijk thuis te laten werken.
    De werkgever is verplicht om het loon door te betalen bij thuis werken. Bij klachten dient u dit bij uw werkgever te melden en contact op te nemen met de GGD. Is het advies van de GGD gedurende een bepaalde periode in quarantaine te gaan? Dit is een voorzorgsmaatregel om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Er is geen sprake van ziekte.
    Als u thuis kunt werken, dan mag uw werkgever van u vragen om dit te doen. Weigert u dat dan heeft u geen recht op loon. Kunt u niet thuiswerken? Dan mag de werkgever de dagen die u in quarantaine verblijft in beginsel niet in mindering brengen op uw loon of op het verlofsaldo.
    Dit kan anders zijn als u hier uitdrukkelijk toestemming voor geeft. Of als het niet kunnen werken in uw risicosfeer ligt. Bijvoorbeeld als u op vakantie gaat naar een gebied waarvoor code oranje of rood geldt. Daarna is thuisquarantaine immers verplicht. Dat kan dan gevolgen hebben voor de loonbetaling. 

  • Heb ik recht op loondoorbetaling als ik geen opvang heb voor mijn kind?

    Nee, als uitgangspunt geldt dat werknemer zelf verantwoordelijk voor het regelen van opvang voor de kinderen.
    Bij onverwachtse situaties, kunt u gebruik maken van calamiteitenverlof. Dit geldt alleen voor een korte periode (een paar uur of een paar dagen).
    Kunt u uw werkzaamheden niet goed uitoefenen omdat u geen opvang voor uw kinderen heeft? Ga hierover in gesprek met uw werkgever en probeer samen tot een goede oplossing te komen.

  • Mag mijn werkgever mijn werktijden aanpassen?

    Ja, dat kan. 
    Het verzoek vanuit de regering is nog steeds om zoveel mogelijk thuis te werken. Dat is niet altijd mogelijk. Uw werkgever kan u daarom vragen om op andere tijden te werken om zo de werktijden van werknemers te spreiden en daarmee verspreiding van het Coronavirus te voorkomen.
    Is er een ondernemingsraad, dan is het uitgangspunt dat de ondernemingsraad moet instemmen met de wijzigingen. Is er geen ondernemingsraad? Probeer dan samen tot een passende oplossing te komen.

  • Mag ik mijn vakantie intrekken?

    Het uitgangspunt is dat een werknemer deze vakantiedagen moet opnemen.
    Uw werkgever kan u dus houden aan de vastgestelde vakantie. Wel moeten u en uw werkgever zich tegenover elkaar gedragen als goed werkgever en goed werknemer. Uw werkgever moet dus wel een redelijk belang hebben om niet in te stemmen met het intrekken van de vakantie.
    Als uw werkgever vrijwel geen last heeft van het intrekken van uw vakantie dan zou uw werkgever als goed werkgever op uw voorstel in moeten gaan. Houdt u wel rekening met het verjaren van uw vakantiedagen. Wanneer u uw vakantiedagen niet tijdig opneemt dan bent u ze kwijt en dat is ook zonde.

  • Mag mijn werkgever mijn vakantie intrekken?

    Uitgangspunt is dat u als werknemer zelf mag bepalen wanneer u vakantie opneemt.
    Wanneer uw werkgever zwaarwegende bedrijfsbelangen heeft kan uw werkgever uw geplande vakantie intrekken. Denk hierbij aan de situatie dat een werknemer een vitaal beroep heeft en nodig is op de werkvloer. Trekt een werkgever het verlof van de werknemer in nadat het al is goedgekeurd, dan is de werkgever verplicht om de reeds gemaakte kosten aan de werknemer te vergoeden.

  • Mag ik nog op vakantie?

    De regering heeft geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven en tot half maart 2021 geen reis naar het buitenland te boeken, tenzij strikt noodzakelijk.
    Vakantie of familiebezoek zijn geen noodzakelijke reizen. Uw werkgever kan u niet verplichten om thuis te blijven, maar het is verstandig om gezamenlijk goede afspraken te maken.

    Reist u naar een gebied waar code geel geldt, dan is het uitgangspunt dat u hier naartoe kunt afreizen. Wordt u ziek? Dan meldt u zich ziek bij uw werkgever. Uw vakantiedagen worden omgezet in ziektedagen.

    Het wordt afgeraden om af te reizen naar oranje en rode gebieden. Voor deze gebieden gelden namelijk grotere veiligheidsrisico’s. Als u ziek wordt tijdens uw vakantie naar deze gebieden dan komt dit zeer waarschijnlijk voor uw eigen rekening en risico. Dit betekent dat de werkgever u kan vragen om (onbetaald) verlof op te nemen als u daardoor niet kunt werken.

  • Mag mijn werkgever mij verplichten om thuis te werken?

    Ja, uw werkgever kan u vragen om uw werkzaamheden, indien mogelijk, vanuit huis uit te voeren.
    Het is goed dat uw werkgever in lijn met het advies van het RIVM handelt en zodoende probeert te zorgen voor een veilige werkomgeving.

  • Moet mijn werkgever zorgen voor een goed ingerichte werkplek?

    De werkgever is op grond van de wet verplicht om zorg te dragen voor een veilige werkomgeving.
    Dit geldt ook voor een thuiswerkplek. Overleg met uw werkgever over het inrichten van uw werkplek en bespreek wat u nodig heeft om fysieke klachten te voorkomen. De kosten voor het inrichten van uw werkplek zijn voor rekening van uw werkgever.

    Let op! Overleg voordat u kosten maakt met uw werkgever.

  • Kan mijn werkgever mij verplichten naar het werk te komen?

    Het uitgangspunt is dat de werkgever zorg moet dragen voor een veilige werkomgeving en een aantal veiligheidsmaatregelen moet treffen. De 1,5 meter maatregel moet in ieder geval gewaarborgd worden en verder moet per situatie beoordeeld worden of de werkgever voldoende maatregelen heeft getroffen. Als dit het geval is en deze maatregelen niet worden overtreden, dan bent u verplicht om gehoor te geven aan de oproep van uw werkgever om op uw werkplek te verschijnen.

  • Mag mijn werkgever mijn reiskostenvergoeding wijzigen?

    Reiskostenvergoeding ziet op onkosten die u daadwerkelijk maakt. Op het moment dat u deze niet kosten niet meer maakt, kan de werkgever besluiten deze kosten te wijzigen dan wel niet meer uit te keren.
    Dit hangt af van de afspraken in uw arbeidsovereenkomst of cao. Werkgevers mogen de vaste reiskostenvergoeding vanaf 12 maart 2020 belastingvrij doorbetalen, ook al wordt er niet gereisd. Vanaf 1 januari 2021 mag dat niet meer en zullen veel werkgevers stoppen met het doorbetalen van de reiskostenvergoeding.
    Mogelijk dat werkgevers in de plaats daarvan een thuiswerkvergoeding gaan betalen. Een thuiswerkvergoeding afdwingen kan niet, omdat wettelijk geen verplichting bestaat voor werkgevers om kosten voor thuiswerken te vergoeden.

  • Heb ik recht op verlof als de kinderopvang dicht is door het coronavirus?

    U kunt gebruik maken van calamiteitenverlof.
    U krijgt dan kort de tijd om nieuwe kinderopvang te regelen. Meld het verlof zo snel mogelijk bij uw werkgever. Tijdens het calamiteitenverlof hebt u recht op uw normale loon.
    Wanneer een van beide ouders een vitaal beroep heeft wordt noodopvang door kinderopvangorganisaties en basisscholen aangeboden.

  • Moet ik de uren die ik nu niet werk, later inhalen?

    Nee, een werkgever is verantwoordelijk voor de werkuren.
    Als er te weinig werk is, moet een werkgever het gehele loon betalen. Die uren hoeft de werknemer later niet in te halen. Mogelijk zijn hierover andere afspraken gemaakt in de cao.

  • Moet ik mijn overuren nu gebruiken als er nu niet genoeg werk is?

    Nee, dat is niet verplicht.
    Natuurlijk kan een werknemer wel overleggen met de werkgever over een goede invulling van de werkweek.

  • Kan mijn werkgever van mij verwachten dat ik akkoord ga met minder salaris?

    Sommige werkgevers vragen de werknemers om een loonoffer te doen. Het uitgangspunt is dat een werkgever de arbeidsvoorwaarden niet zomaar mag wijzigen.
    U bent niet verplicht om hiermee akkoord te gaan. Wilt u wel akkoord gaan met een loonoffer? Dan doet u er verstandig aan informatie in te winnen voordat u hiermee akkoord gaat.

  • Mijn werkgever wil mij ontslaan omdat er onvoldoende werk is door corona

    Een werkgever heeft verschillende mogelijkheden om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.
    Uw werkgever kan u bijvoorbeeld vragen een vaststellingsovereenkomst te ondertekenen. Dit is een overeenkomt waarbij u met wederzijds goedvinden instemt met uw ontslag. U doet er verstandig aan een vaststellingsovereenkomst niet zomaar te ondertekenen. Neem contact op met ons via 0592 382501.

  • Mijn vraag staat er niet bij.

    Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met ons Juridisch Advies Centrum op telefoonnummer: 0592-382501.