Home Nieuws Fosfaatrechtenstelsel 2018. Wat is er op dit moment bekend?

12 december 2017  

Fosfaatrechtenstelsel 2018. Wat is er op dit moment bekend?

Zonder fosfaatrechten mag u geen fosfaat produceren

De fosfaatrechten zijn productierechten. Die geven het recht om fosfaat te mogen produceren. Bedrijven met rundvee krijgen in 2018  te maken met het fosfaatrechtenstelsel. Het is een maatregel om de productie van fosfaat te begrenzen.

Naar verwachting treedt vanaf 1 januari 2018 het stelsel van fosfaatrechten in werking

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) streeft ernaar om alle rundveehouders in januari 2018 een beschikking te sturen. Hierin staat de hoogte van de toegekende fosfaatrechten. Als peildatum voor de vaststelling wordt 2 juli 2015 gebruikt.

Als er in 2015 geen sprake is van een grondgebonden bedrijf dan vindt een korting van 8,3% plaats.

Als er in 2015 wel sprake is van een grondgebonden (of bijna grondgebonden) bedrijf, dan wordt er geen (of een lagere) korting toegepast.

De fosfaatrechten worden toegekend aan degene waar op 2 juli 2015 het melkvee feitelijk stond

Had u op 2 juli 2015 melkvee uitgeschaard, dan worden de fosfaatrechten van dat vee aan de inschaarder toegekend. U kunt verzoeken  om de fosfaatrechten te verhogen op basis van de uitgeschaarde dieren. In dat geval moet u aantonen dat u op 2 juli 2015 melkvee had uitgeschaard en  moet de inschaarder instemmen met een verlaging van zijn fosfaatrechten. Waar en wanneer u dit verzoek kunt indienen, is nog niet bekend.

Bij buitengewone omstandigheden kunt u verzoeken om verhoging van uw fosfaatrechten

Om voor verhoging in aanmerking te komen, moet het aantal fosfaatrechten minimaal 5% lager zijn. Dat kan bij buitengewone omstandigheden zoals:

  • door bouw werkzaamheden,
  • diergezondheidsproblemen,
  • dierziekte,
  • ziekte of overlijden van u of naaste familie of
  • vernieling van de melkveestallen.

Ook voor deze situaties geldt dat nog niet bekend is waar en wanneer u hierom kunt verzoeken.

Er is een beperkte knelgevallenvoorziening opgenomen

Deze knelgevallenvoorziening is alleen voor nieuw gestarte bedrijven of bedrijven die in een buitengewone situatie verkeren door projecten voor het algemeen belang. Denk hierbij aan:

  • realisatie van een natuurgebied,
  • aanleg of onderhoud van publieke infrastructuur of
  • het instellen van een algemene nutsvoorziening.

Ook hier geldt dat nog onduidelijk is waar en wanneer een knelgevalaanvraag gedaan kan worden.

Wat gebeurt er bij overdracht van fosfaatrechten?

Bij elke overdracht van fosfaatrechten komt 10% ervan te vervallen.

Als in één kalenderjaar fosfaatrechten worden overgedragen en die hetzelfde kalenderjaar weer terug komen (bijvoorbeeld bij lease), wordt een uitzondering gemaakt. Voor deze twee overdrachten wordt niet 20% gekort, maar slechts 10%.

Voor de fosfaatrechten dient een nieuw dossier te worden aangemaakt

Heeft u een dossier bij ons lopen voor de fosfaatreductie? En nu bent het niet eens met de beschikking van het fosfaatrechtenstelsel? Geef dit dan aan bij uw rechtshulpverlener. De rechtshulpverlener maakt voor u een nieuw dossier aan. Vervolgens kunt u samen met de rechtshulpverlener bespreken welke actie moet worden ondernomen.

Andere berichten

Fosfaatreductieplan: uitspraak Gerechtshof 31 oktober 2017

Op 31 oktober 2017 heeft het Hof Den Haag in hoger beroep uitspraak gedaan over de Regeling fosfaatreductieplan 2017 (we noemen dat hieronder verder ‘de Regeling’). Het hoger beroep was door de staatssecretaris (de Staat) ingesteld tegen vonnissen in zes kort gedingen. Wat zijn de mogelijke gevolgen van de uitspraken?

Lees verder...

Fosfaatreductieplan; stand van zaken na uitspraak 9 augustus 2017

Bijna alle melkveehouders hebben een beschikking fosfaatreductieplan periode 1 ontvangen. Univé Rechtshulp maakt bezwaar tegen die beschikking als u voor rechtshulp bij Univé bent verzekerd. De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat elke melkveehouder die ook onomkeerbare investeringen heeft gedaan voor 2 juli 2015 op een gelijke wijze dient te worden behandeld als de groep melkveehouders die tijdelijk zijn vrijgesteld van de Regeling.

Lees verder...

Fosfaatreductieplan; Staatssecretaris in hoger beroep

Staatssecretaris Van Dam gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter van 4 mei 2017 in het kader van het Fosfaatreductieplan.

Lees verder...

Fosfaatreductieplan; nieuwe uitspraak

Op 12 april hebben zes kort gedingen plaatsgevonden in Den Haag over de Regeling fosfaatreductieplan. De voorzieningenrechter heeft op 4 mei zes uitspraken gedaan. Die kan ook gevolgen voor u hebben. Met name als u een grondgebonden melkveebedrijf of een biologisch melkveebedrijf heeft.

Lees verder...

Fosfaatreductieplan: hoe Univé u daarbij kan helpen

Vrijdag 17 februari 2017 is de ministeriële regeling fosfaatreductieplan 2017 kenbaar gemaakt. Binnenkort ontvangt u een beschikking. Bent u bij Univé verzekerd voor rechtshulp en wilt u hulp bij het indienen van bezwaar? Mail dan uw beschikking, uw verhaal en uw contactgegevens naar rhffr2017@unive.nl. Wij nemen dan contact met u op om uw situatie te bespreken. Er is ook een folder beschikbaar: "Fosfaatreductieplan 2017; wat betekent dit voor u?" Hierin leggen we de regeling uit. Er staat ook in waarop u moet letten. U vindt de folder op onze website onder "Handige informatie".

Lees verder...