Home Nieuws Fosfaatreductieplan; stand van zaken na uitspraak 9 augustus 2017

15 augustus 2017  

Fosfaatreductieplan; stand van zaken na uitspraak 9 augustus 2017

Bijna alle melkveehouders hebben een beschikking fosfaatreductieplan periode 1 ontvangen.Univé Rechtshulp maakt bezwaar tegen die beschikking als u voor rechtshulp bij Univé bent verzekerd.

Reactie van de staatssecretaris op de servicebrief van Univé Rechtshulp 
Univé Rechtshulp heeft namens haar verzekerde klanten ook een brief gestuurd naar staatssecretaris Van Dam. Het gaat om vergelijkbare situaties waarin melkveehouders onomkeerbare investeringen zijn aangegaan in het kader van de Wet verantwoorde groei melkveehouderij en/of de AMvB Grondgebondenheid. Zoals dit ook in de uitspraak van het kort geding van 4 mei 2017 naar voren is gekomen.

Het verzoek om de Regeling voor het bedrijf buiten werking te stellen is afgewezen.
Er wordt wel uitstel van betaling van de geldsommen verleend. De geldsommen van de komende periodes zullen dus wel worden opgelegd, maar worden niet geïnd. De opgelegde geldsom over periode 1 wordt zo snel mogelijk terugbetaald.

Wanneer worden de geldsommen geïnd?
Of de geldsommen worden geïnd hangt af van de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. Uitspraak wordt verwacht in oktober 2017. Zodra daarover meer duidelijk is zal Univé Rechtshulp haar klanten daarover informeren.

Uitspraken van 9 augustus 2017: gelijke gevallen gelijk behandelen?
De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat elke melkveehouder die ook onomkeerbare investeringen heeft gedaan voor 2 juli 2015 op een gelijke wijze dient te worden behandeld als de groep melkveehouders die tijdelijk zijn vrijgesteld van de Regeling.

Hoe weet u of u tot de groep van gelijke gevallen behoort?
Elke melkveehouder kan een verzoek indienen bij de overheid met daarin een beroep op ‘gelijke gevallen dienen gelijk te worden behandeld’. Dit verzoek moet wel onderbouwd worden met bewijsstukken waaruit blijkt dat er onomkeerbare investeringen voor 2 juli 2015 hebben plaatsgevonden.
De overheid gaat dan door middel van een ‘lichte toets’ beslissen of er inderdaad sprake van een “gelijk geval” is. Die beslissing moet binnen 14 dagen nadat het verzoek is ingediend worden afgegeven.

Wat betekent de uitspraak nu voor de behandeling van uw dossier?
Als u ook onomkeerbare investeringen hebben gedaan voor 2 juli 2015, dan is het van belang dat wij namens u de overheid gaan aanschrijven. Hebben wij namens u de overheid al hebben aangeschreven, dan kan het zo zijn dat u van ons al een bericht heeft ontvangen dat u uitstel van inning van de geldsommen heeft gekregen.
Maar dat is volgens de uitspraak van 9 augustus onvoldoende. Daarom zullen wij namens u een vervolgactie uitzetten. We zullen een brief naar de overheid sturen met het verzoek om ook een inhoudelijke beslissing te nemen. Dat wil zeggen dat ook in uw geval de ‘lichte toets’ moet plaatsvinden. We hanteren daarom ook een reactietermijn van 14 dagen zoals ook in de uitspraak is vastgelegd.
Heeft u onomkeerbare investeringen gedaan voor 2 juli 2015? Maar nog niet bij ons gemeld of u heeft nog niet alle onderbouwende stukken naar ons toegestuurd? Doe dit dan zo spoedig mogelijk, zodat wij ook namens u de overheid kunnen aanschrijven.

Wat betekent de uitspraak voor de bezwaarprocedures wanneer u een dossier bij ons heeft lopen?
Zolang u niet tijdelijk bent vrijgesteld van de Regeling, valt u onder de Regeling en krijgt u beschikkingen. Dit betekent dat wij namens u ook elke beschikking zullen aanvechten door het indienen van een bezwaarschrift. Pas als u tijdelijk bent vrijgesteld van de Regeling, zal u tijdelijk ook geen beschikking meer ontvangen. Tot die tijd is het dus van belang om ook op te komen tegen de beschikkingen.

Andere berichten

Fosfaatrechtenstelsel 2018. Wat is er op dit moment bekend?

Zonder fosfaatrechten mag u geen fosfaat produceren. De fosfaatrechten zijn productierechten. Die geven het recht om fosfaat te mogen produceren. Bedrijven met rundvee krijgen in 2018 te maken met het fosfaatrechtenstelsel. Het is een maatregel om de productie van fosfaat te begrenzen.

Lees verder...

Fosfaatreductieplan: uitspraak Gerechtshof 31 oktober 2017

Op 31 oktober 2017 heeft het Hof Den Haag in hoger beroep uitspraak gedaan over de Regeling fosfaatreductieplan 2017 (we noemen dat hieronder verder ‘de Regeling’). Het hoger beroep was door de staatssecretaris (de Staat) ingesteld tegen vonnissen in zes kort gedingen. Wat zijn de mogelijke gevolgen van de uitspraken?

Lees verder...

Fosfaatreductieplan; Staatssecretaris in hoger beroep

Staatssecretaris Van Dam gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter van 4 mei 2017 in het kader van het Fosfaatreductieplan.

Lees verder...

Fosfaatreductieplan; nieuwe uitspraak

Op 12 april hebben zes kort gedingen plaatsgevonden in Den Haag over de Regeling fosfaatreductieplan. De voorzieningenrechter heeft op 4 mei zes uitspraken gedaan. Die kan ook gevolgen voor u hebben. Met name als u een grondgebonden melkveebedrijf of een biologisch melkveebedrijf heeft.

Lees verder...

Fosfaatreductieplan: hoe Univé u daarbij kan helpen

Vrijdag 17 februari 2017 is de ministeriële regeling fosfaatreductieplan 2017 kenbaar gemaakt. Binnenkort ontvangt u een beschikking. Bent u bij Univé verzekerd voor rechtshulp en wilt u hulp bij het indienen van bezwaar? Mail dan uw beschikking, uw verhaal en uw contactgegevens naar rhffr2017@unive.nl. Wij nemen dan contact met u op om uw situatie te bespreken. Er is ook een folder beschikbaar: "Fosfaatreductieplan 2017; wat betekent dit voor u?" Hierin leggen we de regeling uit. Er staat ook in waarop u moet letten. U vindt de folder op onze website onder "Handige informatie".

Lees verder...