Featured image

Wonen + Erfrecht

Heeft u een probleem met uw buren? Of heeft u problemen met uw verhuurder of de (ver)koper van uw woning? Lees hier wat uw rechten zijn en wat u kunt doen.

U heeft schade aan uw woning als gevolg van een aardbeving.

Er kan best veel komen kijken bij het betaald krijgen van uw schade en waardevermindering aan uw woning. Dat geldt ook bij het krijgen van een schadevergoeding voor smartengeld en verstoring van uw woongenot. Wat is mogelijk en waar moet u op letten? Wat moet u eigenlijk doen en bij wie moet u zijn?

U vindt hieronder informatie over hoe het zit.

Schade aan woning - Vaak gestelde vragen

Waardevermindering - Vaak gestelde vragen

  • Kan ik de waardevermindering verhalen op de NAM?

    Het IMG neemt vanaf 1 september 2020 aanvragen voor vergoeding van waardevermindering in behandeling. U kunt zelf eenvoudig de aanvraag indienen met uw DigiD. Door het IMG zijn veel gegevens al ingevuld. Via deze link kunt u een aanvraag indienen.

  • Hoe hoog is de waardedaling?

    Door het IMG zijn percentages voor waardedaling bekend gemaakt. Dit zijn (minimum en maximum) percentages per postcode.

    Het IMG heeft vanuit privacyoverwegingen bewust gekozen voor publicatie van de percentages per postcode zonder letteraanduiding. Op basis van meer details zou de hoogte van de compensatie immers herleidbaar zijn per adres. De percentages blijven daarom nog steeds een indicatie van de daadwerkelijke omvang van de compensatie. Uiteindelijk heeft u pas zekerheid na het indienen van een aanvraag.

    Meer informatie over de waardedalingsregeling vindt u hier.

  • Kent aanvraag compensatie waardedaling van mijn woning een uiterlijke termijn?

    Nee, hiervoor is op basis van de huidige regeling geen sprake. De website van het IMG vermeldt hierover:
    De regeling blijft bestaan zolang er sprake is van schade door waardedaling of verminderde waardeontwikkeling als gevolg van bevingen door gaswinning in het Groningenveld. Er vinden nog steeds bevingen plaats. Het is daarmee niet ondenkbaar dat er ook nog steeds in delen van Groningen sprake is van waardedaling of verminderde waardeontwikkeling. Wel is het mogelijk dat de methode en de daarmee samenhangende percentages opnieuw worden berekend. We noemen dat een actualisatie. Gezien de huidige omstandigheden ligt het in de lijn der verwachting dat de waardedaling of verminderde waardeontwikkeling eerder afneemt dan verergert.

    U kunt dus wachten met het doen van een aanvraag. Houd wel rekening met de mogelijkheid dat de huidige percentages worden bijgesteld. Dit kan naar boven, maar ook naar beneden.

  • Als ik het aangeboden bedrag van de waardedalingsregeling accepteer, doe ik hiermee afstand van al mijn schadeaanspraken in de toekomst?

    Nee. De waardedalingsregeling die per 1 september 2020 is ingegaan, ziet enkel toe op het eenmalig ‘afrekenen’ voor de schade in vorm van verminderde waarde van uw woning. Eventuele toekomstige, fysieke schades aan uw woning ten gevolge van aardbevingen kunt u gewoon melden bij het IMG.

  • Ik ben bij u verzekerd. Mag ik mij aansluiten bij de Stichting WAG?

    U heeft een rechtsbijstandverzekering bij Univé. Univé Rechtshulp helpt u graag. Wij betalen uw proceskosten en de redelijke kosten van een deskundige.

    Het is dus niet nodig dat u zich aanmeldt bij de Stichting WAG. Bovendien neemt Stichting WAG geen nieuwe leden meer aan. U kunt zich niet meer aanmelden.

  • Ik ben bij u verzekerd. Mag ik zelf een advocaat inschakelen?

    Schakel zelf geen advocaat in. Meldt uw zaak altijd eerst bij Univé Rechtshulp. Wij helpen u verder. In bepaalde gevallen mag u een beroep doen op de vrije advocaat keuze. Uw rechtsbijstandjurist kan u hierover informeren.

  • Ik ben bij u verzekerd. Hoe meld ik mijn zaak?

    U kunt uw zaak melden door hier te klikken. U kunt ook bellen (0592 382501) of mailen (rechtshulp@unive.nl). Stuurt u de relevante stukken mee?

Smartengeld en verstoring van uw woongenot – Vaak gestelde vragen

  • Waarom moet de NAM smartengeld betalen?

    De Rechtbank heeft op 1 maart 2017 beslist dat inwoners in het aardbevingsgebied in Groningen (Groningerveld) de NAM kunnen aanspreken voor vergoeding van immateriële schade. Dat noemen we smartengeld.
    Immateriële schade is schade die u lijdt door gevoelens van verdriet, geestelijk leed of letsel. Dan spreken we van psychisch of geestelijk letsel.
    Maar u kunt ook schade lijden doordat gevoelens van angst en onveiligheid uw woonplezier aantasten of verstoren. De Rechter zegt namelijk dat een ongestoord woongenot een fundamenteel recht is. En dat de NAM daar een ernstige inbreuk op heeft gemaakt.

  • Wat komt er kijken bij het verhalen van immateriële schade door geestelijk letsel?

    Naast verstoring van woongenot kunt u ook last van psychische klachten hebben als gevolg van de bevingen. Denk aan stressklachten (PTSS) en angststoornissen. Als u geestelijke klachten heeft kunt u mogelijk recht hebben op een vergoeding (smartengeld).

    Als u smartengeld wilt vorderen moet u in het Groningerveld wonen waar regelmatig aardbevingen worden gevoeld en schade aan woningen ontstaan. (Het is nog niet duidelijk wat geldt voor bewoners van aangrenzende gemeenten). En u moet uw psychische klachten kunnen aantonen. Daarom is het belangrijk dat uw klachten zijn vastgelegd door een psycholoog of een psychiater.

  • Wat komt er kijken bij het verhalen van immateriële schade door verstoring van het woongenot? 

    Door aantasting van uw recht op ongestoorde woongenot kunt u recht hebben op een schadevergoeding. Ook zonder aantoonbare geestelijke of psychische klachten. Denk hierbij aan verlies aan levensvreugde, gevoel van onveiligheid, de aardbevingsproblematiek laat u niet los, enzovoort.

    De rechter heeft in zijn uitspraak van 1 maart geen duidelijkheid gegeven over wanneer u recht op schadevergoeding heeft of hoe hoog die vergoeding moet zijn. De rechter geeft wel een paar aanknopingspunten die bepalend kunnen zijn voor een vergoeding en de hoogte van een vergoeding. Zoals:

    • hoe groot moet de fysieke schade aan de woning zijn?
    • hoe ernstig moet de inbreuk zijn?
    • hoe vaak kwamen de aardbevingen voor en
    • hoe zwaar zijn de bevingen geweest?

    Concreet betekent dit dat uw woongenot moet zijn geschaad door bijvoorbeeld fysieke schade aan de woning als gevolg van de gaswinning. Het kan dan gaan om scheuren, tocht in de woning, klemmende deuren of vochtproblemen.

    Als u deze problemen heeft moet u hiervoor in ieder geval een schriftelijke verklaring aan de rechter geven met een overzicht van uw ongemakken en de kosten die u heeft gemaakt. De schriftelijke verklaring kunt u zelf maken. Het is niet verplicht dat een deskundige die verklaring maakt. Maar dat kan wel beter zijn. Want de rechter gebruikt de rapporten en verklaringen van deskundigen uit uw dossier om de hoogte van de schadevergoeding te bepalen.

    Daarnaast kunt u ook recht hebben op materiële schade doordat uw woongenot is aangetast. Zie hieronder.

  • Wanneer is er sprake van materiële schade door verstoring van het woongenot? 

    Materiele schade is schade die kan worden berekend. De rechter noemt in de uitspraak van 1 maart schade in de vorm van “uitgaven … voor uw woning die haar doel hebben gemist”. U kunt daarbij denken aan verbouwingskosten die achteraf bezien geen zin hebben gehad. Of betaalde hypotheekrente terwijl u in de woning niet het ongestoorde woongenot heeft gehad.

  • Heeft een schadevergoeding voor verstoring van het woongenot invloed op de mogelijke vergoeding voor waardevermindering van mijn woning?

    Ja, dat kan invloed hebben. De rechter zegt daarover dat beide schadeposten mogelijk met elkaar verrekend moeten worden. Hoe groot die verrekening is, is nu nog niet duidelijk.  Voor meer informatie over schade aan uw woning klik hier.

  • Een schadeclaim indienen voor verstoring van mijn woongenot, hoe gaat dat?

    Het indienen van een schadeclaim verloopt via een schadestaatprocedure. Dit is een procedure waarin de rechter alleen kijkt naar de omvang van de schade. In deze procedure staat de aansprakelijkheid dan niet (meer) ter discussie. Per geval bekijkt de rechter of er recht op vergoeding voor materiële en/of immateriële schade bestaat. De rechter weegt hierin alle omstandigheden mee.

    We raden u aan om op dit moment nog geen schadestaatprocedure(s) op te starten omdat de NAM nog tegen de uitspraak van de Rechtbank van 1 maart in beroep gaat. De kans is namelijk heel groot dat de rechter de schadestaatprocedures stil legt tot er uitspraak in hoger beroep is. Dit werd in het hoger beroep over de waardevermindering van woningen ook gedaan.

    Wel geeft de NAM aan te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om bewoners tegemoet te komen zonder dat ze naar de rechtbank hoeven. Wij wachten de ontwikkelingen en de uitspraak van het hoger beroep af. Houdt u er rekening mee dat het maanden kan duren voordat er meer duidelijkheid is.

  • Ik ben bij u verzekerd. Hoe meld ik mijn zaak? 

    Als u verzekerd bent voor Rechtshulp door Univé Rechtshulp kunt u uw zaak bij ons melden. Wij nemen uw zaak in behandeling en houden u dan op de hoogte van de ontwikkelingen.
    Als u zich aanmeldt bij een andere belangenbehartiger vergoeden wij de kosten voor die aanmelding niet.